dinsdag 26 maart 2013

A5 leerlingen strijden met de pen

De atheneum 5 leerlingen van Comenius doen mee met de schrijfwedstrijd die is uitgeschreven door het Pre-University College Humanities aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Donderdagmiddag 18 april van 14.00u. – 17.00u. gaan ze hun essay schrijven. De wedstrijdopdracht is: Facebookvriendje worden met je leraar? Cool of dom?
Over dit onderwerp schrijven de leerlingen een opiniërende tekst waarbij ze ‘de spelregels van het betoog’ volgen. Die middag krijgen de leerlingen een aantal artikelen over het onderwerp als achtergrondinformatie. Ze schrijven hun essay meteen na het lezen  in drie aaneengesloten klokuren.
De essaywedstrijd daagt de leerlingen uit tot kritisch denken, een beargumenteerd standpunt in te nemen en dit in een aantrekkelijke stijl tot een helder gestructureerde tekst te verwerken.  Oefening in deze competenties is een goede voorbereiding op het wetenschappelijk onderwijs. De afgelopen weken hebben de leerlingen zich hierin al kunnen bekwamen door een essay te schrijven over het onderwerp:  Pestprotocol? Helpt het of helpt het niet?
Naast het oefenen van competenties biedt deze wedstrijd de tien beste essayschrijvers samen met hun ouders en docent Nederlands een feestelijke lunch aan in Huize Heyendael op de campus van de Radboud Universiteit. Dan worden de drie prijswinnaars bekend gemaakt. De prijs bestaat uit een boekenbon en de winnaars die na hun eindexamen een opleiding aan de Radboud Universiteit gaan volgen, krijgen bovendien een wildcard voor het propedeuseprogramma van de Radboud Honours Academy, een prestigieus programma voor excellente studenten. De drie beste essays zullen bovendien in de vorm van een artikel gepubliceerd worden in het Honours Review.
Dus atheneum5 leerlingen, scherp je pen!