woensdag 11 november 2015

A5: bericht voor alle leerlingen over WON

Donderdag 12 november is de start van het project ‘Chemische wapens’ behorende bij het vak WON. Deze start zal plaats vinden tijdens het vijfde en het zesde uur in de Mediatheek.Voor de start hebben we twee sprekers uitgenodigd, Chretien Schouteten en Vera Hanus.


Chretien Schouteten is een gepensioneerd leraar scheikunde, hij heeft zich een groot deel van zijn carrière bezig gehouden met de verantwoordelijkheden die een scheikundige heeft tegenover de samenleving. Want een scheikundige kan bijvoorbeeld een stof ontwikkelen die zowel gebruikt kan worden als grondstof voor kunstmest als ook als gifgas op het slagveld. 

Vera Hanus is medewerker politieke zaken bij OPCW ( Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons). OPCW is een organisatie die samenwerkt met de Verenigde Naties. In 2013 hebben ze de Nobelprijs voor de Vrede toegekend gekregen ‘ voor  grote inspanningen om chemische wapens te elimineren’. Dit elimineren (ontmantelen) van chemische wapens hebben zij onder andere de afgelopen jaren in Syrië gedaan. De OPCW is dus een internationale organisatie met internationaal aanzien. We zijn dan ook erg blij en vereerd dat een  medewerker van deze organisatie bereid is om een lezing te geven bij ons op Comenius. De heer Vera Hanus is afkomstig uit Duitsland en zal haar lezing in het Engels geven. 

Van jullie wordt verwacht dat je aandachtig luistert naar beide sprekers en eventueel vragen aan ze stelt. Opdrachten die bij dit project horen, krijgen jullie de komende weken nog uitgereikt en uitgelegd in de lessen. Deze eerste bijeenkomst in de mediatheek staat volledig in het teken van beide sprekers zodat jullie een goed beeld krijgen van dit project. Doel van dit project is om jullie vanuit meerdere invalshoeken kennis te laten maken met het onderwerp chemische wapens. Daarbij kijken we niet alleen naar de feiten, we willen ook met name ingaan op de ethische kant van het verhaal. Wat zou er in de politiek moeten gebeuren? Wat zou jij zelf doen als jij keuzes kon maken?

Alle leerlingen van Atheneum 5 worden dus aan de start van het 5e uur op donderdag 12 november in de Mediatheek verwacht. 

met vriendelijke groet,
Mevrouw Scheffer, meneer van Nuil, meneer Hollander en mevrouw Boersma