maandag 7 november 2016

A6 voorbereiding rekentoets CITO


Nu toetsweek 1 voorbij is moeten we rekening houden met de Cito rekentoetsen die van 10 t/m 23 januari voor de examenklassen zullen worden afgenomen (de voor-examenklassen doen voor de eerste maal de Cito rekentoets in maart)
Op 14 oktober 2016 zijn de handreikingen rekenen 2F en 3F gepubliceerd.
De handreikingen rekenen 2F en 3F geven inzicht in hoe kandidaten geantwoord hebben op recente mbo-rekenexamens (2F) en vo-rekentoetsen (3F)
De nadruk ligt in de handreikingen op de nieuwe opgavetypen die gebruikt worden. Daarnaast wordt een aantal moeilijke opgaven besproken.
Handreiking rekenen 2F
Handreiking rekenen 3F
De handreikingen kunnen docenten, leerlingen en studenten helpen om zich nog beter voor te bereiden op de rekentoets en het rekenexamen. De rekentoets van zowel havo als vwo is op het niveau 3F

Rekenopgaven-Etalage
Ook de rekenopgaven-etalage.nl kan ingezet worden bij de voorbereiding op rekentoets en rekenexamen. Hierin is ongeveer 90% van de in 2015-2016 gebruikte opgaven openbaar gemaakt. De etalage bevat opgaven van referentieniveaus 2F en 3F, zowel uit vo als mbo. 

Nog meer oefenen.
Jullie maken in januari (en maart en mei) de Cito rekentoets met behulp van het computerprogramma Facet via Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

In de oefenomgeving van DUO staan voorbeeldrekentoetsen online. 
Deze zijn via oefenen.facet.onl te maken.

Op www.cito.nl kun je ook nog van enkele jaren terug Cito rekentoetsen vinden. Ook staan hier files met antwoorden op de site.

Al met al een schat aan oefenstof voor de kandidaat die zich individueel voorbereid op de Cito rekentoets.

Veel succes met de voorbereiding.

Met vriendelijke groet,

Dirk Bakker (d.bakker@csg-comenius.nl)