maandag 27 september 2021

Voor alle leerlingen A6,

Woensdag 29 september van 13.15 - 15.15 uur wordt er voor jullie een donordierdialoog georganiseerd. Deze dialoog organiseren we voor alle leerlingen van A6 (maakt niet uit welk profiel je hebt) in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens deze dialoog gaan we nadenken over het gebruik van dieren als donor voor mensen. Kunnen en willen we in dieren cellen, weefsel en organen laten groeien voor menselijk gebruik?

Vanwege een tekort aan organen voor transplantatie, zoeken wetenschappers naar oplossingen om mensen die bijvoorbeeld een donorlong of -nier nodig hebben, te kunnen helpen. Ze bestuderen of dieren in de toekomst uitkomst kunnen bieden. Transplantatie van dierlijke organen naar mensen (xenotransplantatie) is technisch lastig en mag wettelijk niet in Nederland. Een mogelijk alternatief is het laten groeien van menselijke cellen in dieren (dan ontstaan dier-menschimeren). Deze cellen kunnen in theorie uitgroeien tot een orgaan of weefsel dat getransplanteerd kan worden naar een mens.

In de verre toekomst zou met deze techniek bijvoorbeeld een mensennier kunnen groeien in een varken. In het buitenland zijn verschillende onderzoeksgroepen bezig met het laten groeien van menselijke cellen in dieren, maar de medische toepassing is nog tientallen jaar ver weg. Als het al lukt. 

Wat vinden Nederlanders van het gebruiken van dieren om er mensenorganen in te laten groeien? Willen ze dat deze mogelijke oplossing voor het orgaantekort in de toekomst beschikbaar is? Welke zorgen en vragen hebben mensen, en welke kansen ziet men? Daarover gaat de Donordier-dialoog.

 

Met vriendelijke groet,

Anita Boersma