dinsdag 15 december 2015

CKV: film in Slieker, bestemd voor Havo 4 en Atheneum 4

In het kader van het project 'Vluchtelingen' (Nederlands/CKV) gaan de klassen A4A, A4B, A4C (behalve de groep die naar Amsterdam gaat) en H4A, H4B, H4C en H4D donderdag 17 december naar het filmhuis Slieker (in het Fries Museum) De klassen H4E, H4F, H4G en H4H gaan woensdag 6 jan. van 12.00 tot 14.00 uur.

 

De klassen die donderdag gaan, moeten 12.00 uur aanwezig zijn bij de hoofdingang van het Fries Museum.

Je kunt dan een kaartje kiezen voor de film Terraferma of voor Dheepan.

Hieronder staat informatie en een trailer.

 

Zorg dat je voor 12.00 uur gegeten hebt, want je moet je tas in het Fries Museum in een kluisje doen. Je mag geen eten en drinken meenemen in de zaal.

Als je om bepaalde redenen niet aanwezig kunt zijn, moet je je afmelden op school.

In de bijlage staat de opdracht voor je portfolio. Als je eigen CKV-docent een andere formulering gebruikt moet je die natuurlijk nemen.

 

Terraferma:

Drama over een Siciliaanse familie die plotseling geconfronteerd wordt met de komst van illegale immigranten Een vissersfamilie woont op een prachtig onbedorven Siciliaans vulkaaneiland, nog nauwelijks bekend bij toeristen. De twintiger Filippo helpt zijn grootvader op hun vissersboot, terwijl zijn moeder Giulietta droomt van een beter leven op het vaste land. Filippo en zijn grootvader ontdekken tijdens het vissen een groep Afrikaanse vluchtelingen. Ze besluiten de regels van het eiland te negeren en te handelen naar de wetten van de zee. Ze redden hen van de verdrinkingsdood en ontfermen zich over een zwangere vrouw en haar kind. Hierdoor komen Filippo en zijn familie klem te zitten tussen principes en realiteit. Wanneer het beleid jegens de vluchtelingen strenger wordt, neemt Filippo een onherroepelijke beslissing.

 

Op het filmfestival van Venetië won dit drama de Speciale Juryprijs.

 


 

Dheepan:

Dheepan is een Tamil vrijheidsstrijder, ook wel bekend als Tamiltijger. In Sri Lanka komt de burgeroorlog aan zijn einde en de Tamiltijgers dreigen te worden verslagen. Als Dheepan besluit te vluchten, neemt hij een onbekende vrouw en een klein meisje mee in de hoop dat dit zijn kans op asiel vergroot. Aangekomen in Parijs verhuist het “gezin” van het ene tijdelijke onderkomen naar het andere, totdat Dheepan werk vindt als conciërge in een huizenblok in de banlieues. Hij bouwt een nieuw leven op voor hem en zijn zogenaamde gezin. Het geweld waar hij dagelijks getuige van is, confronteert hem echter met zijn verleden en reit zijn oorlogswonden open. Wanneer hij de mensen die hij liefheeft probeert te beschermen, komt ongewild zijn strijdlust weer boven …

 

Winnaar van de Gouden Palm op het Cannes filmfestival 2015.

 


 

Tot donderdag bij Slieker (Fries Museum) Namens de voorbereidingsgroep mevr. de Jager, mevr. van der Schaaf, mevr. van Veldhuizen