dinsdag 2 oktober 2018

A56: Webklassen


Atheneum 5 en 6 webklassen als keuzemodule schooljaar 2018-2019

Onderstaand bericht is in principe bestemd voor de leerlingen van A5, maar leerlingen A6 die vorig jaar geen of slechts een deel van een webklas hebben kunnen volgen kunnen zich uiteraard ook aanmelden.

Naast de vakken die  op het rooster staan (vakken uit het gemeenschappelijk deel, het profiel deel en het vrije deel), bestaat er ook nog een geheel vrij deel van in totaal 400 studielasturen, verdeeld over atheneum 4, 5 en 6. Scholen mogen zelf kiezen of en op welke manier ze dit geheel vrije deel invullen.
CSG Comenius kiest ervoor om de leerlingen van Atheneum 5 een klein deel  van die vrije ruimte te laten besteden aan activiteiten die los staan van de directe reguliere contacturen, maar prima passen in de voorbereiding op het wetenschappelijke vervolgonderwijs en daarnaast ook kunnen helpen bij de studiekeuze.
Een groot deel van de Nederlandse universiteiten biedt webklassen aan voor scholieren uit A5 en A6. Een webklas is een korte cursus op universitair niveau die volledig online te volgen is. Sommige van deze webklassen zijn een meer algemene kennismaking met het universitaire onderwijs, anderen zijn meer specifiek gekoppeld aan een studierichting.
Het is de bedoeling dat alle A5 leerlingen minimaal één webklas volgen (meer mag uiteraard ook).
Voor een webklas die met goed gevolg is afgerond verstrekt de universiteit een certificaat. Dit certificaat kan worden toegevoegd aan het LOB-portfolio.

Waarom webklassen?
1.       Het kan je helpen bij het kiezen van de juiste studie
2.       Steeds meer universitaire opleidingen gaan over tot het voeren van matchings- of selectiegesprekken met potentiële studenten. Als je kunt aantonen dat je al een keer een webklas hebt gevolgd, weet men dat je serieuze belangstelling hebt, en heb je dus een streepje voor.
3.       Je krijgt een beter beeld van wat er op dit moment speelt binnen de wetenschap; een schoolvak is vaak heel iets anders dan een wetenschappelijke opleiding.

Universiteiten die webklassen (of iets soortgelijks, maar onder een andere naam) aanbieden:
1.       De Rijksuniversiteit Groningen
De scholierenacademie van de RUG biedt veel verschillende webklassen aan, waarvan sommige in het Engels. Ze zijn allemaal gekoppeld aan een opleiding. Voor sommige daarvan is het aantal deelnemers beperkt, dus is het belangrijk je zo snel mogelijk aan te melden! Vanaf maandag 1 oktober is het mogelijk om je aan te melden, maar deze eerste ronde start op 5 november t/m 2 december. Deze start in de toetsweek, dus geef bij je contactpersoon aan dat je de eerste twee weken minder tijd hebt maar daarna meer. In het voorjaar volgt nog een tweede ronde, je kunt er dus ook voor kiezen om dan mee te doen. Via de weblog laten we je weten wanneer de inschrijving voor de webklassen in maart start en je kunt je op de site van de RUG ook aanmelden voor de nieuwsbrief.
2.       De Technische Universiteit Delft
De proefstudeer-programma’s van de TU Delft kennen meerdere startdata in het komende jaar.
Eén programma kost je 6 uren (twee uur per week, drie weken lang). Dat is minder dan de meeste andere webklassen. Daarom moet je hiervan minimaal 2 doen.
3.       Technische Universiteit Eindhoven
Deze  universiteit heeft op dit moment geen webklassen in haar aanbod, maar wel een aantal andere activiteiten voor vwo’ers.
4.       Een andere universiteit naar keuze die webklassen of aansluitingsmodules aanbiedt. Zie  hiervoor de websites van de diverse universiteiten.
Als je een webklas bij een bepaalde universiteit volgt, hoeft dat natuurlijk niet te betekenen dat je ook aan die universiteit gaat studeren.
Gang van zaken:
1.       Je kiest zelf minimaal één webklas/aansluitingsmodule uit. Vervolgens meld je je zelf aan!
2.       Zodra je een certificaat hebt behaald laat je dat aan je mentor zien. Deze tekent het af op een lijst.
3.       Het behaalde certificaat voeg je toe aan je Droomloopbaandossier.
Je bent dus zelf verantwoordelijk voor de gang van zaken, en pas aan het einde van de cursus vindt controle plaats. We gaan er vanuit dat alle leerlingen van A5 deze verantwoordelijkheid aankunnen! Blijkt aan het einde van het jaar het tegendeel, dan volgt een extra opdracht.
Tenslotte, voor leerlingen die nog wat meer uitdaging willen:
Op www.futurelearn.com/courses/categories vind je een groot aanbod van modules, aangeboden door universiteiten van over de hele wereld. Daarbij is de voertaal uiteraard Engels. Mocht je het leuk vinden om daar een module uit te kiezen, dan is dat uiteraard prima. De tijdsinvestering is voor deze modules wel groter en  voor het verkrijgen van een certificaat moet je €40,00 betalen, maar het staat natuurlijk goed op je cv!