vrijdag 15 februari 2013

A56: Nieuwe opleiding RUG: Minorities and Multilingualism

Beste leerlingen uit atheneum 5 en 6,

Gister werd ik benaderd door de Rijksuniverstiteit Groningen. Ze starten komend jaar nog een nieuwe opleiding en willen die graag onder jullie aandacht brengen. Het gaat om de opleiding Minorities and Multilingualism. Een opleiding waarin de wo-studie Fries verweven is.

Het is een Engelstalige internationale opleiding, waarvan het expliciet de bedoeling is dat er niet alleen naar het Fries gekeken wordt. De colleges zullen bezocht worden door Engelsen, Fransen, Duitsers, Spanjaarden, Russen, etc. Marokkanen in Amsterdam? Catalanen in Barcelona? Of Friezen in Nederland? Dit zijn allemaal groepen die zullen worden bestudeerd door de studenten van M&M. M&M wordt een studie die uitdagingen biedt op het gebied van geschiedenis, taal en taligheid en op dat van studies over minderheidsvraagstukken. Hoe leer je een taal? Wat betekent het om met een accent te praten? Wat kan een kleine taal binnen de Europese Unie? Waarom heeft niet iedere taal een eigen land?


Om te vieren dat deze opleiding echt gaat beginnen, organiseert de Scholierenacademie van de Rijksuniversiteit Groningen dit voorjaar een aantal activiteiten. De eerste staat gepland voor vrijdag 1 maart aanstaande in het academiegebouw te Groningen. Die middag (van 13.30 tot 15.45 uur) geven prof. dr. G.T. Jensma en dr. N. H. Hilton beiden een lezing over inburgeringscursussen. Eén in het Engels en één in het Fries.

Ben je geïnteresseerd in deze voorlichtingsmiddag, dan kun je dat aan mij doorgeven. In overleg met je coördinator kijken we of je er naartoe kunt en dan meld ik je aan. Meer informatie over deze nieuwe opleiding vind je onder deze link.

Vriendelijke groet,
Tirza Kingma
Decaan bovenbouw havo en atheneum