donderdag 15 oktober 2015

A5 & A6: Groninger Museum

In het kader van kunstgeschiedenis lessen gingen de leerlingen van A5 en A6 vrijdag 9 oktober naar het Groninger Museum. In het museum was een tentoonstelling van de Chinese  kunstenaar Song Dong te zien die prachtig aansloot bij het examen thema van 2016 ' Engagement in de kunst'.

Het werk Waste Not, (te zien op de foto)  laat de overweldigende  hoeveelheid spullen zien die de moeder van Song Dong, Zhao verzamelde ten tijde van de culturele revolutie en daarna.  Haar vader, officier van de Kwomingtang  (Chinese Nationale Volkspartij) werd door de communisten ten onrechte beschuldigd van spionage en in 1953 tot 7 jaar gevangenis veroordeeld. De jaren die volgden, met onder andere de Grote Sprong Voorwaarts, de Culturele Revolutie en daarbij verschillende rampen en hongersnood, betekende voor de familie diepe armoede en kostten miljoenen andere Chinezen het leven. Deze gebeurtenissen doordrongen Zhao van het het communistische spaarzaamheidsadagium 'Wu jin qi yong', in het Engels vertaald als Waste Not. Ook toen het niet meer noodzakelijk was, bleef Zhao verzamelen uit angst. Met die kennis bekijk je een kunstwerk opeens heel anders. De rondleiding van deze tentoonstelling werd gegeven door Kirsten en Jesse van A6.
 
Daarna volgde een rondleiding die gericht was op de architectonische vormgeving van het Museum zelf, die aansloot bij de algemene kunstgeschiedenis lessen.
 
Het was een prachtige dag, met dank aan mijn leerlingen. Volgens de rondleiders toonden de leerlingen  betrokkenheid en kennis van zaken, ook waren ze verrast door de vrije en open manier waarop de leerlingen over kunst en de betekenis daarvan spraken.
 
Dank voor een mooie dag A5 en A6.
 
Mevr Makkinga