woensdag 28 oktober 2015

Nieuws over het rekenexamen

In de herfstvakantie is het volgende bekend gemaakt over de rekentoets:

Alle leerlingen maken rekentoets
Alle leerlingen in het voortgezet onderwijs maken de rekentoets als onderdeel van het eindexamen. Alleen voor leerlingen op het vwo telt het resultaat van de rekentoets vanaf schooljaar 2015-2016 mee voor het behalen van het diploma. Voor vmbo en havo wordt het resultaat van de rekentoets wel vermeld op de cijferlijst, maar telt het voorlopig nog niet mee voor het behalen van een diploma.
Alleen voor vwo telt rekentoets mee
Vwo-leerlingen moeten dit schooljaar (2015-2016) minimaal een 5 halen voor de rekentoets om te kunnen slagen. Alleen als blijkt dat meer dan 5% van de vwo-leerlingen in 2016 zakt vanwege de rekentoets, dan wordt het vangnet in werking gesteld. Dat betekent dat die leerlingen in dat geval in het schooljaar 2015-2016 een 4 in plaats van een 5 mogen halen. Vervolgens dient in het schooljaar 2016-2017 wel ten minste een eindcijfer 5 voor de rekentoets te worden behaald om te kunnen slagen. In dat geval wordt u hier onder andere via Examenblad.nl van op de hoogte gebracht.
Vanaf schooljaar 2016-2017 mogen vwo-leerlingen voor Nederlands, Engels, wiskunde en de rekentoets één eindcijfer 5 halen. De rest moet minimaal een 6 zijn. Wanneer in schooljaar 2015-2016 het vangnet inwerking treedt, verschuift de opname van de rekentoets in deze kernvakkenregel naar schooljaar 2017-2018.
Op basis van de resultaten in vmbo en havo wordt het moment bepaald waarop het resultaat op de rekentoets gaat meetellen voor het behalen van het diploma in een vmbo-leerweg of op het havo.

Conclusie: 
Voor de leerlingen die in mei 2016 examen doen geldt dat minimaal het cijfer 5 op de rekentoets gehaald moet worden om te kunnen slagen.
Voor de leerlingen die in mei 2017 examen doen geldt voorlopig dat rekenen meetelt in de kernvakkenregeling. Voor de vakken Nederlands, Engels, wiskunde en rekenen mag ten hoogste één vijf worden gehaald.

Klik hier voor een flyer van het Ministerie van OCenW en het Laks over de rekentoets.