vrijdag 27 november 2020

Klas 4/5/6: Advisering corona-app

 Hieronder lees je advies van de GGD over het gebruik van de Coronamelder app in relatie tot scholen.

De app registreert de afstand tussen telefoons, zoals bekend. Daarom is het belangrijk de telefoon op het lichaam te dragen en deze niet in tassen, op tafels etc. te leggen. Op scholen is er een specifiek probleem en dat betreft het verzamelen van telefoons van leerlingen voorafgaand aan bepaalde lessen. Dat kan zijn omdat de les anders wordt verstoord, of vanwege praktische redenen, zoals bij bewegingsonderwijs. Daarbij komt dat leerlingen die langer dan 15 minuten binnen 1,5m van elkaar zijn geweest op school, niet per definitie als nauw contact worden gezien.

Dit kan ten onrechte leiden tot meldingen dat er nauw contact is geweest met iemand in de besmettelijke periode.

Vandaar ons advies om binnen de school de app op pauze te zetten en zeker wanneer telefoons collectief worden opgeborgen (zoals in kluisjes of voor de les).


Als leerlingen of docenten bericht hebben gehad dat ze mogelijk in contact zijn geweest met iemand die positief is getest is het volgende de bedoeling. Het is goed dat deze leerlingen / docenten nagaan of ze in de buurt zijn geweest van iemand waarvan ze weten dat die positief is getest. En als dat zo is, hoe lang dat contact was en op welke afstand. Daarvoor geldt de norm van langer dan 15 minuten binnen 1,5m. Daarnaast is het belangrijk dat ze checken of ze de telefoon steeds bij zich hebben gehad, of dat deze ergens is neergelegd en op die manier met een andere telefoon (van iemand die positief is getest) een connectie kan hebben gemaakt. Als de kans groot is dat het om een contact tussen telefoons en niet tussen personen gaat, lijkt quarantaine niet noodzakelijk. Bij twijfel in individuele gevallen kan overlegd worden met de GGD.